Professor Alfred Shihata konstruerade själv FemCap och studier gjordes senare i samarbete med andra partner.

Caya®, först kallad SILCS, har däremot utvecklats i ett unikt samarbete mellan amerikanska organisationer, ett flertal partners i olika länder samt hängivna kvinnor.
Caya® kom till utifrån ett behov av en ny barriärmetod för kvinnor – en hormonfri preventivmetod utan biverkningar, som inte nödvändigtvis kräver utprovning, är smidig att distribuera, samt framförallt en attraktiv och enkel metod att använda. Med förhoppning om att i framtiden, liksom FemCap, tillsammans med en mikrobicid även minska risken för hiv/STI

Samarbetet bestod av PATH, en global icke vinstdrivande organisation, fast primärt var det med medel och kompetens från USAID, en amerikansk myndighet som arbetar med stöd till utvecklingsländer och inte minst CONRAD en icke vinstdrivande organisation som utvecklar produkter för reproduktiv hälsa, som skydd mot hiv/STI. En hel del av donationerna kommer från Melinda och Bill Gates Foundation. 
Aktörer inom familjeplanering i USA, Sydafrika, Thailand och Dominikanska republiken är andra som bidragit, men framförallt är det kvinnor som med sin tid och energi testat ett otal versioner av Caya® som ledde fram till att perfektion uppnåddes. Ett modernt vaginalpessar av silikon och nylon i en storlek som passar de allra flesta, lätt att använda och dessutom i en läcker, syrenlila färg. 

Kessel Marketing, ett tyskt företag ägt av Martin Kessel som arbetar med produkter inom reproduktiv hälsa sen lång tid tillbaka, tillverkar och marknadsför Caya®.
 
Själv har jag spridit information om Caya® sen jag såg det första gången på en internationell konferens i Aten 2012, bland annat i vår bok ”Grönt är skönt-miljösmart födelsekontroll” Recito förlag 2012 och under många föreläsningar. 
På ytterligare en konferens i Lissabon 2014 var det ännu fler som uppmärksammade Caya®. Det är en stor glädje att nu kunna förmedla två utmärkta, moderna pessar som FemCap och Caya®.

Caya® blev CE märkt 2013 och kommer bli FDA godkänt i USA sannolikt 2014. Finns redan tillgängligt i ett flertal europeiska länder och i Kanada. Har gjort succé och sålts i över 15 000 exemplar på mindre än ett år.

Falun
Juli 2014
Birgit Linderoth
leg barnmorska