contragel1

Preventivgel-Contragel grön och Caya® Gel. Till skillnad mot Nonoxynol-9 som kan vara irriterande samt öka risken för infektioner är Contragel  grön och Caya® gel utan biverkningar

 

Varför gel?
Preventivgel bör alltid användas tillsammans med pessar för en ökad säkerhet.
Contragel grön och Caya® gel är exakt samma produkt.
Enda skillnaden är att det medföljer en gelapplikator i Caya gel asken. Bra att ha vid införande av ytterligare gel när pessaret är insatt.

Hur fungerar gelen?
På två sätt, cellulosan för gelkonsistensen bildar en extra barriär. Gelens låga pH 3,8 gör att surhetsgraden i slidan ökar, vilket minskar spermiernas rörlighet. Dessutom så mår underlivet bra av gelen eftersom en  ”Sur slida är en glad slida”. Den har liknande innehåll som Lactal.

Hur används den?
–        Före insättning placeras en knapp tesked gel i vecket på FemCap, lite i skålen, samt på den delen som förs in först för att underlätta insättning. På Caya® sätts lika mycket gel i skålen och stryks ut på kanterna.
–        Efter samlag behövs mer gel före nytt samlag. Om det gått två timmar eller mer sen pessarinsättning kan mer gel föras in för ökad säkerhet.
–        För bästa resultat använd en gelapplikator. Den rengörs i varmt vatten direkt efter varje användning och kan återanvändas.
–        Gelen ger inte tillräckligt skydd om den används enbart utan en mekanisk barriärmetod.
–        Gelen är vattenlöslig fungerar både som preventivgel och glidmedel med alla barriärmetoder; pessar och kondomer av silikon, latex eller polyuretan.

Inga biverkningar.picture at product caya gel
Preventivgelen har inga kontraindikationer och har aldrig visat sig ge några biverkningar, men kan svida lite om det finns små slitningar i slemhinnan. Ofarligt, men ta kontakt med läkare om du har stora besvär.

Inget skydd mot könssjukdomar. Men kanske framöver?
Preventivgelen skyddar inte mot könssjukdomar. Forskning pågår för att få fram en mikrobicid som tillsammans med  Caya® och FemCap skulle kunna ge ett kvinnokontrollerat skydd som minskar risk för både graviditet och sexuellt överförbara infektioner. Receptorer för vissa bakterier och virus exempelvis hiv, finns främst på livmodertappen som täcks av pessar. Tillsammans med en mikrobicid skulle pessaret innebära ett dubbelt skydd mot infektioner.
På FemCap placeras gelen/mikrobiciden främst i vecket där spermierna samlas upp, men även lite i själva koppen. Även på Caya® kan gelen/mikrobiciden placeras på bägge sidor av pessaret, vaginalt och cervicalt. Andra studier har gjorts med att föra in gel/mikrobicid med applikator, före och efter samlag, lite bökigare, gelen rinner ut och är kladdigt samt barriärskyddet mot livmodertappen saknas.
Metoden kallas  med FemCap – The Dual Strategy.

Läs mer här!

Vad innehåller gelen?
–         Vatten, mjölksyra, natriumlaktat, metylcellulosa, sorbinsyra.
–          Smakar lite vaniljsyrligt.
–        Tuben innehåller 60 ml som räcker till cirka 15 användningar.
–          Förvaras i rumstemperatur, 4-25° C. Gärna svalt vid längre förvaring.
–        Ha alltid tuben stängd. Öppnad tub bör användas inom tre månader. Hållbarheten från inköp är över ett år.
Den är vegansk och innehåller inte mjölk.

Historik
Gelen fanns först under namnet  Contracep® green  mellan 1972 och 2002. Från 2005 som ContraGel®green/grön/verte/grün .
2013 började Caya® gel tillverkas parallellt. Produceras i Tyskland, där den också säljs på apotek. Det är en CE märkt medicinteknisk produkt CE0124 Säljs i flera europeiska länder, samt i Kanada. Framöver förhoppningsvis även FDA godkänd i USA när den nya forskningen, se nedan, är slutförd.

Forskning
Denna mjölksyrebaserade preventivgel har visat sig vara lika effektiv som den toxiska och irriterande spermiedödande krämen med Nonoxynol-9 i en jämförande studie över olika pessargel och krämer. Den gjordes redan 1989 ( Dittrich 1989).

Läs mer här!

Nu pågår ny fördjupad forskning om Contragel grön/Caya® gel via den ickevinstdrivande organistationen PATH, som kommer bli färdigställd troligen 2016.
För mer information om den studien ta kontakt med Maggie Kilbourne-Brook  mkilbou@path.org  Hon har varit delaktig i arbetet med Caya sen över tjugo år och kan svara på frågor om studier på Caya/SILCS och Caya gel.